Trükkök, amivel átverhetnek kandallóvásárlásakor

• Csak a magas teljesítményt emelik ki, pedig a hatásfok sokkal fontosabb tényező.

vagy 

• Csak a maximális teljesítmény tüntetik fel.

Amit a teljesítményről tudni kell:
Korrekt gyártók megadják a kandallóbetétek névleges teljesítményét, mely az egyetlen hivatalosan definiált és elismert teljesítmény. Ez egy 3 órás szabványkísérlet során mért átlagos teljesítmény.
A maximális teljesítmény, (kétszer magasabbig) nem lényeges, mert az a ¼ óra alatt mért legkedvezőbb teljesítményt jelenti.
Természetesen huzamosabb ideig nem tanácsos semmilyen kandallóbetétet maximális teljesítményen üzemeltetni.

Viszont időközönként mindenképpen szükséges.

Mi történik, ha tartósan maximális üzemmódban használjuk a kandallót?
Először a rostély, aztán az egész tűztér eldeformálódik és idő előtt cserére szorul.
No, és akkor honnan is lesz alkatrész? – költői kérdés.
De talán mégse.
A kandallóbetét vásárlásakor rá kell kérdezni. Legalább a rostélyt lehessen pótolni, és persze a lángterelőt.
Azt érdemes tudni, hogy a rostélyt mindig öntöttvasból készítik. De ha lángterelő is öntöttvasból vagy egyrétegű vermikulitból készül, akkor azok is kopó alkatrészek. Tehát használattól függően hosszabb-rövidebb idő után cserére szorulnak.

Ha nem lehetséges a pótalkatrész beszerzése, akkor igénybevételtől függően 1, 2, 5, vagy jobb esetben 8, 10 év után valószínű, hogy a kandallóbetétet kell kicserélni. Annak cseréje pedig általában a burkolat bontásával is jár. (költségek: új kandallóbetét ára, burkolat-bontás, -átépítés munkadíja, ha bontás közben sérül a burkolat, akkor az új ára).
Természetesen minden kandallóbetét ki van téve az idő vasfogának, de a vásárlás helyén legyen lehetőség pótalkatrész beszerzésére. Különben honnan?
Már vásárláskor tudni kell, hogy megoldható-e az alkatrész utánpótlás, illetve milyen szerviz háttérrel rendelkezik a gyártó.

TEMPORIS 2D tűztér működés közben. 8 éve teszteljük főfűtésként Kecskeméten, az Izsáki út 33. alatt.

TEMPORIS 2D tűztér működés közben


Hatásfok a Wikipédia szerint:
a rendelkezésre álló energia felhasználásának mértéke. A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, hangként vagy egyéb formában a környezetbe távozik):

Ez „kandalló nyelvre” fordítva: A hatásfok megmutatja, hogy a kandallóbetétben elégetett fa hány százaléka volt hasznos számunkra. Minél magasabb a hatásfok, annál kisebb a fafogyasztás.

Egy jó kandallóbetét több mint 50 %-kal csökkentheti a fafogyasztást egy átlagos kandallóbetéthez képest. A jól működő fafűtéshez, a tiszta égéshez szükséges megfelelő huzat elérése miatt, sajnos nem érhetjük el a száz százalékot. 


  • Rendszeresen félreértelmezik a folyamatos égés/folytonégés fogalmát

Bármilyen „egyszerű” kandallóbetétre rámondják, hogy „folytonégő”, vagyis tudja a „folyamatos égés” normát.

"Az NFD 35.376 szabvány szerint a folyamatos égésűnek igazolt készülék olyan parázságyat képes fenntartani, amely elegendő a tűz felélesztéséhez 10 órai működés múltán is, anélkül, hogy újragyújtanánk. Egy ilyen készülék tehát lehetővé teszi, hogy elkerüljük a rendszeres újragyújtás fáradságos munkáját. S emellett rendelkeznie kell, egy működés közben is hozzáférhető hamuzóval.”

A SUPRA TEMPORIS kandallóbetétei nagyméretű, működés közben is hozzáférhető hamugyűjtővel készülnek, ami a nagyban megkönnyíti a karbantartást.

Könnyen utána járhatunk, mely információ a helyén való, ha utánanézünk az adott készüléknek. Az internet korában ez nem lehet probléma. Keressük a tűztér gyártójának a honlapján a kérdéses tűzteret, mit ír a gyártó. Persze, ha egyáltalán van ilyen.
http://www.supra.fr/en/products/Fireboxes-inserts/temporis-2-d-111863.html 

A két vagy három oldalon üveges kandallóbetét, egyrétegű üveggel soha nem folytonégő, vagyis nem tudja a „folyamatos égés” normáját.

  • Az égéshez elegendő a lakótér levegője.

Itt csak az a kérdés, hogy meddig. Jól szigetelt háznál nem órákról, hanem percekről beszélhetünk.
Itt ajánlom Kovács István, tapasztalt kollegánk rövid meséjét minden kandalló- és leendő kandalló-tulajdonosok figyelmébe:

Egy kis mese. Felnőtteknek

„A lakásban együtt élnek levegő felhasználók.
Ilyenek pl.: a kandalló, a fogyasztó, a cicus, a kutyus.
A légellátás hiánya végett elfogy a levegő.
Kialszik a kandalló, a fogyasztó, a cicus, a kutyus.
Ezt a tragédiát felfedezik, kiszellőztetnek, és intézkednek.
Az intézkedések sora után „újraindítani” kizárólag a kandallót lehet!
A fogyasztót, a cicust, a kutyust többé NEM!!!”

  • Zárt kandallóbetét, mégsem zárt.

Nem a kandallóajtó teszi zárttá a kandallóbetétet. A zárt rendszerű kandallóbetét tűzterébe belépő levegő csakis a kültérből érkezhet, a rostélyhoz és a „tiszta üveg rendszerhez” egyaránt.
Ha az üveghez a lakótérből érkezik a levegő, akkor a kandallóbetét nem zárt égésterű, mert kapcsolata van a lakótér légterével.

Külső levegő csaklakozást ugyan lehet utólagosan is barkácsolni egy kandallóbetéthez, de attól nem lesz zárt. Ugyanis a tiszta üveg rendszerhez érkező levegő akkor is a lakótér légteréből érkezik a tűztérbe.    

A légtömörség fontos követelmény az energiatakarékos építészetnél, de ezekben a házakban utánpótlás hiányában, az égés során gyorsan elfogy a levegő. Így, ha nem zárt rendszerű a kandallóbetét, nem lesz tökéletes az égés. Vagyis csak pislákol benne a tűz, sőt el is alhat, egy idő után pedig visszaáramolhat az égéstermék a lakásba. Büdös lesz, és ez még csak a kisebbik baj.

Télen a fűtési szezonban nem szívesen szellőztetünk feleslegesen, márpedig az égéshez oxigén/levegő szükséges.

  • Pillangószelep nélkül nem jól szabályozható a kandalló.

Ilyet csak az állíthat, aki még nem látott TEMPORIS kandallóbetétet működés közben!
Nézz meg egy TEMPORIS tűzteret működés közben!
A következő két mondat, idézet egy „szakértőtől”: (nem helytálló)
„Kell a pillangó szelep. Ha lehagyta a gyártó azért hagyta le, mert hobbi célra szánta a tűzteret. Ha Ön rendszeresen akar fűteni vele, és spórolni is akar a fával, akkor tegyen pillangó szelepet.”
TEMPORIS kandallóbetétekben nincs beépített pillangószelep és teljesen felesleges annak utólagos beépítése is, ugyanis a TEMPORIS tűztér 100%-ban légmentesen zárt, és a huzat mértéke a tűztér baloldalán alul lévő két huzatszabályozó kar segítségével közvetlenül kézzel tökéletesen szabályozható. Olyannyira, hogy el is altatható vele a tűz. – Akkor meg minek is a pillangószelep?

  • Nagy kéményre bármilyen kandallót rá lehet kötni, jól fog működni. Sajnos ez sem igaz!

A kémény belső átmérőjének igazodnia kell kandallóbetét bekötőcsonkjához.
Ha nagyobb a kémény átmérője, mint a rákötött kandalló bekötőcsonkja, akkor a kéménybe érkező égéstermék áramlási sebessége lelassul, mivel annak hőmérséklete a szükségesnél gyorsabban csökken.
Következmények: kondenzáció, kátrányképződés, büdös a szobában.

 

A fent leírtak újabb kérdéseket inspirálhatnak benned. Ne habozz! Tedd fel!

Téged már megvezettek, történt már veled hasonló?
Kérjük írd meg, hogy mások is okulhassanak belőle.


Kérjen árajánlatot! Töltse ki ingyenes űrlapunkat és munkatársunk a lehető leghamarabb felkeresi Önt.

A fenti kulcsszó mezőbe írja be a keresni kívánt kifejezést. A találatokat a termékek (kandallók, kályhák, stb.) és a kiegészítő webáruházas termékekből (fatartók, szellözőrácsok, stb.) adja vissza a rendszer.

Minden kosárinfó megtekintése >
regisztrálás elfelejtette a jelszavát?

Kandallóvásárlás előtt áll?

Igényes és értékes terméket keres?
Rengeteg kérdés merült fel Önben ezzel kapcsolatban?
Kérjen időpontot egy személyes, díjmentes konzultációra!

 

5% kedvezmény?

Nem kérünk sokat érte!

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, akkor a webáruházunkban a következő vásárlás alkalmából 5% kedvezményt adunk! Részletek a feliratkozás után.

Szabó kandalló