Útmutató a hőtárolós megoldások világához

Az őszi, téli hónapokban a kandalló tüze, fénye, melege semmivel össze nem hasonlítható bensőséges élményt nyújt. Ahogy ott melegszünk, és jókat beszélgetünk, érezzük, hogy valóban összehozza a családot. Családi vállalkozásként ezt az értéket tartjuk a legfontosabbnak. A mögöttünk álló 30 év tapasztalat, a több mint 5000 megépített modell és vásárlóink elégedettsége megengedi, hogy bátran állíthassuk profik vagyunk! Ez a garancia arra, hogy tökéletesen alkotjuk meg otthona lobogó lelkét. De mi bizonyul korszerű megoldásnak? Olvassa el cikkünket, melyben részletesen beszámolunk a modern hőtárolós fűtési alternatívákról.

Hőtárolós kandalló 001

 

Hőtárolós megoldás a tökéletes választás

Odakint tombol a tél, fagyos a levegő, a hőmérő mínusz fokokat mutat. Egy megbízható fűtési rendszer ilyenkor aranyat ér. Kandallók, kályhák, központi fűtés, gáz, vagy esetleg elektromos fűtés legyen, amivel megteremtjük a meleg otthon alapjait? Mind alkalmas arra, hogy meleget biztosítson és otthonosabbá tegye a lakást télen is. Már csak ki kell találni, melyik a nekünk való! Ingyenes szakmai tanácsadásunk keretében megtaláljuk Önnek a megfelelő alternatívát. 

Az olyan tűzrakóhelyek, melyek a hő megtartására alkalmasak, az utóbbi években reneszánszukat élik. Az ok mindenekelőtt a jobban szigetelt házakban keresendő, amelyekben kevés hőenergiára van szükség. A kerámia vagy természetes kő által leadott hő különösen kellemes érzetet ad, folyamatos hőmérsékletet biztosít. A tároló elemek hatására egyenletes hőleadással rendelkezik, mely sokkal egészségesebb fűtési élményt nyújt.

Hőtárolós kandalló 002

 

A titok a késleltetett hőleadás

Mivel a tároló elemek éppen a felfűtési fázisban vesznek fel sok hőt, védenek az energiapazarlástól. A tároló utánfűtésével nem veszítünk semmit. Ugyan „többlet” hő nem keletkezik, de az általa felvett teljes hőmennyiséget késleltetve, ismét leadja

A tárolótömegén keresztül egy magasabb energiahatásfok érhető el. Ezt az energiakihasználás írja le, amelyet a tűztér a tüzelőanyagból a fűtendő térbe lead. Hogy ez közvetlen sugárzással és konvekcióval történik vagy egy tárolón keresztül, az ebben az esetben lényegtelen. 

A jól szigetelt házakban óránként leadott teljesítménynek még alacsonyabbnak kell lennie, mint a tényleges teljesítmény. Ez azt jelenti, ha van egy 6 kW-os tűztérbetétünk és arra olyan elemeket helyezünk burkolatként, illetve a falazatként, melyek tartják a hőt. Akkor ezzel akár elérhető az óránként leadott 2-3kW-os teljesítmény. Ráadásul komfortos hatást kelt a lakótéren belül. A falazat átmelegszik, barátságos hangulatot ébreszt. Akár mellé is tudunk ülni, olvasósarkot is kialakíthatunk itt. 

Hőtárolós kandalló 003

 

Milyen burkolat a legmegfelelőbb?

A különböző hőmérsékleti kívánalmak határozzák meg a tárolóanyag kiválasztását. Hatásfokának szempontjából döntő az anyag sűrűsége és hővezető képessége. Minél sűrűbb az anyag, annál nagyobb a fajsúlya. És késleltetett vezetőképességét ezen tényezők alapján határozzák meg. Minél magasabb a λ-érték, annál gyorsabb a vezetőképesség. 

 

 anyag sűrűség kg/m3hővezető képesség λ
  bazalt - láva 3000 3
  zsírkő 2980 6,4
  gránit 2800 3,5
  homokkő 2400 2,1
  tömör kerámia 2400 2,1

 

Minél gyorsabb a hőátadás, mint például a nagy sűrűségű acélnál, annál rövidebb hullámhosszú lesz a hőleadás. Minél hosszabb a hőátadás, annál elnyújtottabb hullámhosszú lesz a hőleadás: lásd λ-érték homokkőnél és kerámiánál. 

Az acél és a zsírkő is nagy hővezető képességgel rendelkezik, gyorsan felveszi a felkínált hőmennyiséget, azonban hasonló gyorsasággal le is adja. Az alacsonyabb hővezető képességgel rendelkező kerámia és homokkő hosszabb idő alatt melegszenek fel, ugyanakkor hosszabb időintervallumban adják le az energiát. Így tudnak kellemes meleget, valamint hosszútávú fűtésiköltség-megtakarítást biztosítani.

Hőtárolós kandalló 004

 

Tárolási képesség

Alapelvként érvényes, hogy minél nagyobb tömeggel és felülettel rendelkezik egy tárolótest, annál nagyobb hőmennyiséget tud egységnyi idő alatt felvenni és leadni. Némely „építőmester” 15 órás, vagy hosszabb „utánfűtést” jelöl meg a termékeknél. Itt fel kell tenni a kritikus kérdést, a méréseket hogyan végzik el?

Az egyik bevett módszer az, amikor a tárolót felfűtjük, és egy állandó 20 °C hőmérsékletű helyiségben mérjük azt, hogy mennyi ideig marad 20 °C felett a tároló felületi hőmérséklete. Az ilyen meghatározásokat komolytalannak tartjuk, mivel az éppen csak 20 °C feletti hőmérséklet esetén már nem lehet „fűtőteljesítményről” beszélni.

A tároló csak azt a hőt tudja leadni, amit korábban felvett. Minél nagyobb a tömeg, annál többidőbe kerül felfűteni, illetve tart leadnia a felvett hőt.

Hőtárolós kandalló 005

 

Érvek a kandalló mellett

Megvásárlásával csakis előnyökre tehet szert, ugyanis a sokak által ismert légfűtéses változat és cserépkályha kedvező tulajdonságait ötvözik, ennek köszönhetően egy összetett funkciójú fűtőberendezést építhet be otthonába! 

A lakótér fűtése ez esetben nem a forró levegő kibocsátásával, hanem a hő tárolására képes anyagokból készült burkolat fűtővé tételével valósul meg. Az ilyen típusú modelleknél a gyorsan felszabaduló hőenergia az építményben összegyűlik, és lágyan sugárzó, egyenletes melegként jelenik meg a térben. Forduljon hozzánk bizalommal a tervezés fázisában, természetesen utána meg is építjük Önnek az együtt megálmodott csodát!

Hőtárolós kandalló 006

 

Miért válasszuk a kandallókályhát?

Az otthoni tűzrakóhely sokaknak elnyeri a tetszését, de a köztudatban elhíresült hátrányai elrettentik a felhasználókat. Ezzel szemben itt van a kompakt megoldás, amelynek modern megoldásai szinte csak előnyökkel járnak! 

Amennyiben csempe vagy kő burkolatot kap, tárolóképessége a tömeghez és az anyag fajsúlyához igazodik. Általában ezek a nagy hőtartó képességű anyagok minden modellnél nagyon korlátozottak, mivel térfogatuk nem enged meg egy tonnányi plusz terhelést. 

Tároló képességének nagy előnye, hogy a tároló elemek a csúcshőmérsékletet veszik fel, tárolják és akkor adják le, amikor a nagy tűz már egy kicsi, hőtartó állapotba ment át. A tároló elemekkel ellátott változatok tehát egy lineáris, egyenletes hőleadással rendelkeznek. Melyet egyszerűen úgy fogalmazhatunk meg, hogy egészségesebb velük a fűtés! Hatásfoka ugyanis meghaladja 80% -ot, a tűz kialvása után pedig legalább még 4 órán keresztül képes megtartani a hőt! Egyes változatok akár tovább is. 

Nagy előny, hogy rengeteg választási lehetősége van dizájn szempontjából. Például a burkolatot 70 féle csempeszínből tudja megálmodni. Nézze meg a Romotop márka exkluzív modelljeit.

Minek köszönhető ez a hosszú hőtartás?

Speciális anyagokat rejtegetnek a gyönyörű csempe alatt, melyek megtartják a hőt. Ez az anyag teszi lehetővé, hogy a tűz leégése után is meleg maradjon a tűzrakóhely burkolati is és érezzük annak erejét. Nyugodtan állíthatjuk, hogy egyszerre hasznosak és szépek is! Széles, nagyméretű tűztérrel is készülnek, aminek előnye, hogy megnöveli a hő azonnali leadására képes felület méretét! Mindegyik modell zárt tűzteret tartalmaz.

Hőtárolós kandalló 007

 

Korszerű hagyomány – a csempekandalló

Működési elve megegyezik a hagyományos változatéval. Ebben az esetben a betétet csempe burkolat veszi körül, ami természetesen átmelegszik. A szellőző csempéken keresztül pedig légfűtéssel is melegít. Külső megjelenése nagyon hasonlít a cserépkályhához. 

Teljesítménye és hatásfoka a beleépített tűztérrel lesz azonos. Mindig egyedileg, előzetes látványterv alapján készül. Az egyedi, kézi kialakítással készülő csempe tökéletes méretpontossággal készül. Ajánlatunkban több száz fajta csempe szerepel, melyek több mint 100 féle színben készülnek. Ez a színválaszték részben alapáras, részben 25 - 50 % színfeláras mázból áll. Külön díjazás ellenében egyedi színeket, ráfújásos mintákat, kézi festést vagy akár még beégetett aranyozást is rendelhet. Tekintse meg a Richard Le Droff márka panoráma tűztérrel rendelkező dizájn modelljeit.

Hőtárolós kandalló 008

 

A tűztérbetét a lelke

Vásárlás előtt gondolja át választását. Ne kizárólag az ára legyen a döntő szempont. Hosszú távon megtérül, ha egy jó minőségű és jó energetika besorolású terméket választunk. Mindenképpen vegye figyelembe az energiacímkét, és ez alapján hozza meg a döntést. Érdemes minél magasabb kategóriába tartozó készüléket vásárolni. Mi azt tanácsoljuk, hogy legalább A kategóriába tartozó változatot vegyen. Higgye el hosszú távon nagyszerű befektetés lesz! Többet szeretne tudni? Olvassa el előző blogbejegyzésünket az energiacímkékkel kapcsolatban! 

Nem az ár, hanem a minőség az, ami „megfizethetetlen”, ami igazán számít. Az olcsó, rossz minőségű tűztér sok bosszúsággal jár. És sokkal többe fog kerülni, ha cserélni kell, hiszen ez a bontását jelenti. Segítségére leszünk az újjáépítésben, olvassa el cikküket ezzel kapcsolatban. De jobb elkerülni a felesleges pénzkidobást. Személyes kedvencünk a KOBOK márka, mely teljesen kielégíti az egyedi igényeket, hiszen testreszabható. Ha kíváncsi a részletekre olvassa el a márkáról készített összefoglaló írásunkat! 

Ne feledje, nem hiába ragasztják rá a címkét sem, hiszen a jó minőségű, gazdaságos változat sokkal kevesebb fával fűt. Illetve a környezetre is kevésbé lesz káros az alacsony szállópor kibocsátás miatt. Ehhez a tűztérben magas hőmérsékletet kell létrehoznunk, mégpedig úgy, hogy a behelyezett fának pontosan megfelelő mennyiségű levegővel égetjük a kemény száraz fát. (Tipp: Tudja mivel érdemes fűteni és mi a megfelelő tárolóhely a tüzelőnek? Olvassa el a tűzifatárolásról szóló bejegyzésünket!)

Egy magas műszaki tartalommal rendelkező tűztérbetét esetében az összes beérkező levegőt általában egyetlen vezérlőkarral precízen tudjuk szabályozni. Üzemi hőmérsékleten, amikor elvesszük az égéstől a levegőt, elnyújtjuk az égés időtartamát és a parázstartást, úgy, hogy az égőtér és az üveg tiszta marad. Viszont figyelembe kell vennünk, hogy az elnyújtott égésidővel emelkedik a károsanyag kibocsátás. Inkább a tűztérbetétre helyezhető hőtároló elemeket, vagy a hő tárolására alkalmas falazatból épület tűzrakóhelyeket ajánljuk. Így nem az égésidőt nyújtjuk el, hanem a hőleadást. Ezáltal a környezetet is kíméljük. Az égésvezérlő automatika alkalmazásával, alacsony károsanyag kibocsátással fogjuk a pontosan szükséges levegőmennyiség beengedésével leégetni a behelyezett famennyiséget. Válogasson kedvére Supra, KOBOK, Romotop és prémium Richard Le Droff termékeink között.

Szabó család kandallóépítő

 

Segítünk a választásban

Érdemes ellátogatni a bemutatótermünkbe, hiszen itt két olyan változatot is meg tud csodálni élőben, melyek tartják a hőt. A falazatuk kellemes hőmérsékletűre átmelegszik. Az egyik biztosítja a fő fűtést a 70m2-es üzlethelyiségben. Jöjjön el megnézi, hiszen gyönyörű látvány és kellemes hőérzetet biztosítanak. 

Tartsa szem előtt jó tanácsainkat, hogy Ön is boldog tűzrakóhely tulajdonossá váljon! Aki tudja, hogy a legnagyobb örömforrás az, ha a tűz melege mellett, teljes nyugalomban lehetünk együtt szeretteinkkel. Kíváncsi, milyen egy gyönyörű, jó műszaki paraméterekkel rendelkező modell? Forduljon hozzánk bizalommal, hogy megalkothassuk Önnek az igazi csodát! Keressen minket az alábbi elérhetőségeken!

KOBOK AKUMOL hőtároló kandalló építő elemek
KOBOK AKUMOL hőtároló kandalló építő elemek

Kérjen árajánlatot! Töltse ki ingyenes űrlapunkat és munkatársunk a lehető leghamarabb felkeresi Önt.
webshop

Kandallóvásárlás előtt áll?

Igényes és értékes terméket keres?
Rengeteg kérdés merült fel Önben ezzel kapcsolatban?
Kérjen időpontot egy személyes, díjmentes konzultációra!

 

5% kedvezmény?

Nem kérünk sokat érte!

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, akkor a webáruházunkban a következő vásárlás alkalmából 5% kedvezményt adunk! Részletek a feliratkozás után.

Szabó kandalló