Hőtárolós kandallók

Az utóbbi években reneszánszukat élik a hőtárolós tűztérbetétek, kandallók és kandallókályhák.

Az ok mindenekelőtt a jobban szigetelt házakban keresendő, amelyekben egyre kevesebb hőenergiára van szükség.
 A kerámia vagy természetes kő által leadott hő is különösen kellemes érzetet ad. #

A kályha tárolótömegén keresztül egy magasabb energiahatásfok érhető el.

Az energiahatásfokot az energiakihasználás írja le, amelyet a tűztér a tüzelőanyagból a fűtendő térbe lead.
Hogy ez közvetlen sugárzással és konvekcióval történik vagy egy tárolón keresztül, az ebben az esetben lényegtelen. 

Hőtárolós kályhák

Amennyiben a kandalló csempe vagy hőtároló kő burkolatot kap, a kályha tárolóképessége a tömeghez és a hőtároló anyag fajsúlyához igazodik. Általában a hőtároló anyagok minden kandallónál nagyon korlátozottak, mivel ezen kályhák térfogata nem enged meg egy tonnányi plusz terhelést.
A kandalló tároló képességének nagy előnye, hogy a tároló elemek a csúcshőmérsékletet veszik fel, tárolják és akkor adják le, amikor a nagy tűz már egy kicsi, hőtartó állapotba ment át. A tároló elemekkel ellátott kandallók tehát egy lineáris, egyenletes hőleadással rendelkeznek = egészségesebb fűtés hőtárolós kályhával!

Hőtárolós kandallók

 

Késleltetett hőleadás

Mivel a tároló elemek éppen a felfűtési fázisban vesznek fel sok hőt, védenek az energiapazarlástól. A tároló utánfűtésével nem veszítünk semmit. Ugyan „többlet” hő nem keletkezik, de a tároló az általa felvett teljes hőmennyiséget késleltetve, ismét leadja.
Ennél a jelenségnél a különböző tároló anyagok teljesen másként reagálnak. Többek közt az acél és a zsírkő is nagy hővezető képességgel rendelkezik, gyorsan felveszi a felkínált hőmennyiséget, azonban hasonló gyorsasággal le is adja. Az alacsonyabb hővezető képességgel rendelkező kerámia, homokkő és hasonló anyagok hosszabb időt igényelnek a teljes felmelegedésig, de ugyanakkor egyértelműen hosszabb időintervallumban adják le az energiát. Így tudnak a tűz kialvása után is kellemes meleget és élvezetet, valamint hosszútávú fűtésiköltség-megtakarítást biztosítan

Hőtárolós kandalló műszaki szempontból

A különböző hőmérsékleti kívánalmak határozzák meg a tárolóanyag kiválasztását. A tárolóanyag hatásfokának szempontjából döntő az anyag sűrűsége és hővezető képessége.
Minél sűrűbb az anyag, annál nagyobb a fajsúlya. Az anyag késleltetett vezetőképességét ezen tényezők alapján határozzák meg. Minél magasabb a λ-érték, annál gyorsabb a vezetőképesség.

anyag

sűrűség kg/m3

hővezető képesség λ

     

bazalt - láva

3000

3

zsírkő

2980

6,4

gránit

2800

3,5

homokkő

2400

2,1

tömör kerámia

2400

2,1

 

Minél gyorsabb a hőátadás, mint például a nagy sűrűségű acélnál, annál rövidebb hullámhosszú lesz a hőleadás. Minél késleltetettebb a hőátadás, annál elnyújtottabb hullámhosszú lesz a hőátadás...lásd λ-érték homokkőnél és kerámiánál.

Tárolási képesség

Alapelvként érvényes:
Minél nagyobb tömeggel és felülettel rendelkezik egy tárolótest, annál nagyobb hőmennyiséget tud egységnyi idő alatt felvenni és leadni. Némely kandallókályha-kínáló 15 órás, vagy hosszabb „utánfűtést” ad meg. Itt fel kell tenni a kritikus kérdést, milyen mérések hogyan jönnek létre.
Egy járatos módszer az, amikor a tárolót felfűtjük és egy állandó 20 °C hőmérsékletű helyiségben mérjük, mennyi ideig marad 20 °C felett a tároló felületi hőmérséklete. Az ilyen meghatározásokat komolytalannak tartjuk, mivel az éppen csak 20 °C feletti hőmérséklet esetén már nem lehet „fűtőteljesítményről” beszélni.
A tároló csak azt a hőt tudja leadni, amit korábban felvett. Minél nagyobb tömeg minél hosszabb ideig kerül felfűtésre, annál tovább tud a tároló hőt leadni.

Hőtárolós kandalló

Ha kérdése van, írjon az info@szabokandallo.hu címre.

Felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Szabó Bence

építésztechnikus, kályha- és kandallóépítő mester

Szabó Kandallóstúdió

KOBOK AKUMOL hőtároló kandalló építő elemek
KOBOK AKUMOL hőtároló kandalló építő elemek

Kérjen árajánlatot! Töltse ki ingyenes űrlapunkat és munkatársunk a lehető leghamarabb felkeresi Önt.

A fenti kulcsszó mezőbe írja be a keresni kívánt kifejezést. A találatokat a termékek (kandallók, kályhák, stb.) és a kiegészítő webáruházas termékekből (fatartók, szellözőrácsok, stb.) adja vissza a rendszer.

Minden kosárinfó megtekintése >
regisztrálás elfelejtette a jelszavát?

Kandallóvásárlás előtt áll?

Igényes és értékes terméket keres?
Rengeteg kérdés merült fel Önben ezzel kapcsolatban?
Kérjen időpontot egy személyes, díjmentes konzultációra!

 

5% kedvezmény?

Nem kérünk sokat érte!

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, akkor a webáruházunkban a következő vásárlás alkalmából 5% kedvezményt adunk! Részletek a feliratkozás után.

Szabó kandalló