Kőburkolatok

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a természetes anyagok használata otthonunkban, ez igaz a kandallók esetében is.

A kövek kiválasztásánál nem szabad csak a kőzet színéből kiindulni. Főként a természetes alapanyagoknál játszanak fontos szerepet az olyan szempontok, mint a felületképzés és az időtállóság.                                                                 
Figyelembe kell venni, hogy nem minden anyag kapható minden méretben. Valamint minél ritkábban fordul elő az adott anyag, minél időigényesebb a megmunkálás, annál drágább a kő.

Döntés előtt arra is gondolni kell, hogy a bemutatott mintadarab és a ténylegesen kiszállított anyag között eltérések lehetnek.

A kő egy természetes anyag, amelynek jellemzőit a kitermelés helye határozza meg. Tulajdonságai a bányászás helye és mélysége szerint változnak, tehát minden darabja egyedi. Így a kövek színe, textúrája minden esetben eltérő, illetve különböző lerakódásokat, foltokat vagy megkövesedett zárványokat tartalmazhatnak. Ezek mind a valódiságukat bizonyítják és soha nem tekinthetőek hibának. Sőt!

A természetes anyagok használata mindenegyes kandallót egyedivé tesz. Ha két kő hasonlít is egymásra, azonban még ha ugyanabból a sziklafalból származnak is, akkor is észre lehet venni néhány enyhe optikai különbséget színezetükben, textúrájukban és struktúrájukban.

 

Homokkő

Apró (1-2 mm Ø) kőzet- és ásványtörmelékből álló üledékes kőzet. Legfontosabb összetevője kvarc. A homokkő jellegzetessége, hogy az elegyrészek szabad szemmel megkülönböztethetőek. A szemcséi lehetnek lekerekítettek, vagy szögletes alakúak, melyeket meszes (kalcit), kovás, anyagos kötőanyag ragaszt össze. Színei az alkotórészektől függően világossárga, a vörös különböző tónusai, zöld, szürke és fekete árnyalatai. Napjainkban a minimál kandallók meghatározó dizájn eleme.

 

  

Gránit

kőkandallóA legismertebb és leggyakoribb mélységi kőzet.

A gyémánt után a második legkeményebb kőzet. Megmunkálásához modern gépek, szerszámok szükségesek.  A gránit hőálló és nagy kopás állóságú, mégis elegáns, így kiválóan alkalmas kandallóépítéshez is.                                                              

A gránit vízálló, általában ha a ráömlő folyadékot néhány percen belül letöröljük, és lemossuk vízzel, nem hagy foltot. Hosszú évek alatt sem vesztik el fényüket.

 

Márvány

kőkandallóNagy nyomás hatására átkristályosodott mészkő. Szerkezete jóval tömörebb egységesebb, mint a közönséges mészkőé.

Gazdag színvilággal rendelkező kőzet, a gránithoz hasonlóan több százféle színben fellelhető. Az ásványi anyag tartalmuktól függően különböző színváltozatai lehetnek; a szürkétől a vörösesen és a zöldesen át egészen a feketéig vagy hófehérig.

A márvány különleges szépségét változatos színe és a szabálytalan erezet adja.
Szépen variálható, mivel rendkívül színgazdag és könnyebben alakítható, faragható, csiszolható, mint a gránit. Keménységét tekintve elmarad a gránittól.

Mészkő

kőkandallóA mészkő fő ásványa a kalcit, melynek  színe fehér. Vöröses vagy sárgás elszíneződését vas-oxid-, homok- és agyag-szennyezés okozhatja. Különböző korokban képződött, sekély tengerek vízében lerakódott kagylók, csigák mészvázából. 

Gyakran találhatók bennük csiga- és kagylóvázak vagy lenyomatok, ezek a kövületek egyedivé és különlegessé teszik a mészkövet, aminek alapjában véve is kellemes, meleg színei vannak.

A mészkő talán az egyik legnépszerűbb mediterrán kandalló burkolat.

 

Travertin

kőkandallóA Travertin kikristályosodott, kemény mészkő, ezért fagyálló és tartós. Színe változatos. Legnépszerűbbek a meleg színek; krém, bézs, sárga és a barna árnyalatai. 
Felületük lehet homogén, erezett, lyukacsos, a vágástól függően, amelyet még felületkezeléssel is módosíthatunk; tömítés, antikolás, koptatás, gyémántkefélés, savval marás, csiszolás, polírozás, stokkolás.

A rusztikus, lukacsos, antikolt felületűek a klasszikus és mediterrán stílushoz illenek, míg a homogénebb és a tömített, polírozott felületűek a modernebb, akár minimál stílushoz is illenek.
Szín- és felületgazdagságának, egyedi megmunkálhatóságának köszönhetően ideális a kandallók burkolásához és díszítéséhez.

Onyx

kőkandallóAz Onyx féldrágakő; a legexkluzívabb kőfajta, kristályos szerkezetű quartz, megjelenése teljesen egyedi. Dekoratív, elegáns, viaszos fényű kő, különleges színvilággal.

Az egyetlen kő, mely háttérfénnyel átvilágítható. Minden egyes tábla a természet remekműve.

 

 

 

A természetes kövek ápolása, gondozása:

Minden kőnek megvan a maga tulajdonsága, karaktere, ami külső behatásokra változhat.
A márványok és a mészkövek könnyen áteresztik a nedvességet, ezért ezeket a burkolatokat óvni kell a foltosodást, elszíneződést okozó vegyi és egyéb szennyeződésektől (Pl.: kávé, olaj, zsír, bitumen, kátrány, festék, lakkok, citromlé, savak, stb.)
Amennyiben ilyen szennyeződések kerülnek a felületre, azokat azonnal el kell távolítani.

Az esetleges olaj, zsír, bitumen, kátrány, stb. szennyeződéseket folteltávolító oldattal, míg a gyümölcs és egyéb biológiai eredetű szennyeződéseket lúg alapanyagú tisztítószerekkel lehet eltávolítani. Előfordulhat, hogy a tisztítás következtében a kőburkolat fénye csökken, de ezt egy kis viaszos pasztával, waxal helyrehozhatjuk

Takarításukhoz ne használjunk karcoló, szemcsés tisztítószereket, mert a kő szerkezete, fényezése sérülhet. de a macska, kutya körme is felsértheti a fényes felszínt.
A fényezett márvány, mészkő burkolatok a rendeltetés szerinti használat mellett is kisebb-nagyobb mértékben veszíthetnek a fényükből az eltelt évek alatt. Ebben az esetben újrafényezést szakvállalattal, szakemberrel kell elvégeztetni.


FONTOS!
Természetes kőzetekből készült termékeket nem lehet teljesen azonos színben, vastagságban és minőségben szállítani. A termékek a mindenkori kőelőfordulás függvényében állnak rendelkezésre.


Kérjen árajánlatot! Töltse ki ingyenes űrlapunkat és munkatársunk a lehető leghamarabb felkeresi Önt.

A fenti kulcsszó mezőbe írja be a keresni kívánt kifejezést. A találatokat a termékek (kandallók, kályhák, stb.) és a kiegészítő webáruházas termékekből (fatartók, szellözőrácsok, stb.) adja vissza a rendszer.

Minden kosárinfó megtekintése >
regisztrálás elfelejtette a jelszavát?

Kandallóvásárlás előtt áll?

Igényes és értékes terméket keres?
Rengeteg kérdés merült fel Önben ezzel kapcsolatban?
Kérjen időpontot egy személyes, díjmentes konzultációra!

 

5% kedvezmény?

Nem kérünk sokat érte!

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, akkor a webáruházunkban a következő vásárlás alkalmából 5% kedvezményt adunk! Részletek a feliratkozás után.

Szabó kandalló