Kőburkolatok

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a természetes anyagok használata otthonunkban, ez igaz a kandallók esetében is.

A kövek kiválasztásánál nem szabad csak a kőzet színéből kiindulni. Főként a természetes alapanyagoknál játszanak fontos szerepet az olyan szempontok, mint a felületképzés és az időtállóság.                                                                 
Figyelembe kell venni, hogy nem minden anyag kapható minden méretben. Valamint minél ritkábban fordul elő az adott anyag, minél időigényesebb a megmunkálás, annál drágább a kő.

Döntés előtt arra is gondolni kell, hogy a bemutatott mintadarab és a ténylegesen kiszállított anyag között eltérések lehetnek.

A kő egy természetes anyag, amelynek jellemzőit a kitermelés helye határozza meg. Tulajdonságai a bányászás helye és mélysége szerint változnak, tehát minden darabja egyedi. Így a kövek színe, textúrája minden esetben eltérő, illetve különböző lerakódásokat, foltokat vagy megkövesedett zárványokat tartalmazhatnak. Ezek mind a valódiságukat bizonyítják és soha nem tekinthetőek hibának. Sőt!

A természetes anyagok használata mindenegyes kandallót egyedivé tesz. Ha két kő hasonlít is egymásra, azonban még ha ugyanabból a sziklafalból származnak is, akkor is észre lehet venni néhány enyhe optikai különbséget színezetükben, textúrájukban és struktúrájukban.

 

Homokkő

Kőburkolatok HomokkőApró (1-2 mm Ø) kőzet- és ásványtörmelékből álló üledékes kőzet. Legfontosabb összetevője kvarc. A homokkő jellegzetessége, hogy az elegyrészek szabad szemmel megkülönböztethetőek. A szemcséi lehetnek lekerekítettek, vagy szögletes alakúak, melyeket meszes (kalcit), kovás, anyagos kötőanyag ragaszt össze. Színei az alkotórészektől függően világossárga, a vörös különböző tónusai, zöld, szürke és fekete árnyalatai. Napjainkban a minimál kandallók meghatározó dizájn eleme.

 

  

Gránit

Kőburkolatok GránitA legismertebb és leggyakoribb mélységi kőzet.

A gyémánt után a második legkeményebb kőzet. Megmunkálásához modern gépek, szerszámok szükségesek.  A gránit hőálló és nagy kopás állóságú, mégis elegáns, így kiválóan alkalmas kandallóépítéshez is.                                                              

A gránit vízálló, általában ha a ráömlő folyadékot néhány percen belül letöröljük, és lemossuk vízzel, nem hagy foltot. Hosszú évek alatt sem vesztik el fényüket.

 

Márvány

Kőburkolatok MárványNagy nyomás hatására átkristályosodott mészkő. Szerkezete jóval tömörebb egységesebb, mint a közönséges mészkőé.

Gazdag színvilággal rendelkező kőzet, a gránithoz hasonlóan több százféle színben fellelhető. Az ásványi anyag tartalmuktól függően különböző színváltozatai lehetnek; a szürkétől a vörösesen és a zöldesen át egészen a feketéig vagy hófehérig.

A márvány különleges szépségét változatos színe és a szabálytalan erezet adja.
Szépen variálható, mivel rendkívül színgazdag és könnyebben alakítható, faragható, csiszolható, mint a gránit. Keménységét tekintve elmarad a gránittól.

Mészkő

Kőburkolatok MészkőA mészkő fő ásványa a kalcit, melynek  színe fehér. Vöröses vagy sárgás elszíneződését vas-oxid-, homok- és agyag-szennyezés okozhatja. Különböző korokban képződött, sekély tengerek vízében lerakódott kagylók, csigák mészvázából. 

Gyakran találhatók bennük csiga- és kagylóvázak vagy lenyomatok, ezek a kövületek egyedivé és különlegessé teszik a mészkövet, aminek alapjában véve is kellemes, meleg színei vannak.

A mészkő talán az egyik legnépszerűbb mediterrán kandalló burkolat.

 

Travertin

Kőburkolatok TravertinA Travertin kikristályosodott, kemény mészkő, ezért fagyálló és tartós. Színe változatos. Legnépszerűbbek a meleg színek; krém, bézs, sárga és a barna árnyalatai. 
Felületük lehet homogén, erezett, lyukacsos, a vágástól függően, amelyet még felületkezeléssel is módosíthatunk; tömítés, antikolás, koptatás, gyémántkefélés, savval marás, csiszolás, polírozás, stokkolás.

A rusztikus, lukacsos, antikolt felületűek a klasszikus és mediterrán stílushoz illenek, míg a homogénebb és a tömített, polírozott felületűek a modernebb, akár minimál stílushoz is illenek.
Szín- és felületgazdagságának, egyedi megmunkálhatóságának köszönhetően ideális a kandallók burkolásához és díszítéséhez.

Onyx

Kőburkolatok OnixAz Onyx féldrágakő; a legexkluzívabb kőfajta, kristályos szerkezetű quartz, megjelenése teljesen egyedi. Dekoratív, elegáns, viaszos fényű kő, különleges színvilággal.

Az egyetlen kő, mely háttérfénnyel átvilágítható. Minden egyes tábla a természet remekműve.

 

 

 

A természetes kövek ápolása, gondozása:

Minden kőnek megvan a maga tulajdonsága, karaktere, ami külső behatásokra változhat.
A márványok és a mészkövek könnyen áteresztik a nedvességet, ezért ezeket a burkolatokat óvni kell a foltosodást, elszíneződést okozó vegyi és egyéb szennyeződésektől (Pl.: kávé, olaj, zsír, bitumen, kátrány, festék, lakkok, citromlé, savak, stb.)
Amennyiben ilyen szennyeződések kerülnek a felületre, azokat azonnal el kell távolítani.

Az esetleges olaj, zsír, bitumen, kátrány, stb. szennyeződéseket folteltávolító oldattal, míg a gyümölcs és egyéb biológiai eredetű szennyeződéseket lúg alapanyagú tisztítószerekkel lehet eltávolítani. Előfordulhat, hogy a tisztítás következtében a kőburkolat fénye csökken, de ezt egy kis viaszos pasztával, waxal helyrehozhatjuk

Takarításukhoz ne használjunk karcoló, szemcsés tisztítószereket, mert a kő szerkezete, fényezése sérülhet. de a macska, kutya körme is felsértheti a fényes felszínt.
A fényezett márvány, mészkő burkolatok a rendeltetés szerinti használat mellett is kisebb-nagyobb mértékben veszíthetnek a fényükből az eltelt évek alatt. Ebben az esetben újrafényezést szakvállalattal, szakemberrel kell elvégeztetni.


FONTOS!
Természetes kőzetekből készült termékeket nem lehet teljesen azonos színben, vastagságban és minőségben szállítani. A termékek a mindenkori kőelőfordulás függvényében állnak rendelkezésre.


Kérjen árajánlatot! Töltse ki ingyenes űrlapunkat és munkatársunk a lehető leghamarabb felkeresi Önt.
webshop

Kandallóvásárlás előtt áll?

Igényes és értékes terméket keres?
Rengeteg kérdés merült fel Önben ezzel kapcsolatban?
Kérjen időpontot egy személyes, díjmentes konzultációra!

 

5% kedvezmény?

Nem kérünk sokat érte!

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, akkor a webáruházunkban a következő vásárlás alkalmából 5% kedvezményt adunk! Részletek a feliratkozás után.

Szabó kandalló