Trükkök, amivel átverhetnek kandallóvásárlásakor

• Csak a magas teljesítményt emelik ki, pedig a hatásfok sokkal fontosabb tényező.

vagy 

• Csak a maximális teljesítmény tüntetik fel.

Amit a teljesítményről tudni kell:
Korrekt gyártók megadják a kandallóbetétek névleges teljesítményét, mely az egyetlen hivatalosan definiált és elismert teljesítmény. Ez egy 3 órás szabványkísérlet során mért átlagos teljesítmény.
A maximális teljesítmény, (kétszer magasabbig) nem lényeges, mert az a ¼ óra alatt mért legkedvezőbb teljesítményt jelenti.
Természetesen huzamosabb ideig nem tanácsos semmilyen kandallóbetétet maximális teljesítményen üzemeltetni.

Viszont időközönként mindenképpen szükséges.

Mi történik, ha tartósan maximális üzemmódban használjuk a kandallót?
Először a rostély, aztán az egész tűztér eldeformálódik és idő előtt cserére szorul.
No, és akkor honnan is lesz alkatrész? – költői kérdés.
De talán mégse.
A kandallóbetét vásárlásakor rá kell kérdezni. Legalább a rostélyt lehessen pótolni, és persze a lángterelőt.
Azt érdemes tudni, hogy a rostélyt mindig öntöttvasból készítik. De ha lángterelő is öntöttvasból vagy egyrétegű vermikulitból készül, akkor azok is kopó alkatrészek. Tehát használattól függően hosszabb-rövidebb idő után cserére szorulnak.

Ha nem lehetséges a pótalkatrész beszerzése, akkor igénybevételtől függően 1, 2, 5, vagy jobb esetben 8, 10 év után valószínű, hogy a kandallóbetétet kell kicserélni. Annak cseréje pedig általában a burkolat bontásával is jár. (költségek: új kandallóbetét ára, burkolat-bontás, -átépítés munkadíja, ha bontás közben sérül a burkolat, akkor az új ára).
Természetesen minden kandallóbetét ki van téve az idő vasfogának, de a vásárlás helyén legyen lehetőség pótalkatrész beszerzésére. Különben honnan?
Már vásárláskor tudni kell, hogy megoldható-e az alkatrész utánpótlás, illetve milyen szerviz háttérrel rendelkezik a gyártó.

TEMPORIS 2D tűztér működés közben. 8 éve teszteljük főfűtésként Kecskeméten, az Izsáki út 33. alatt.

kandalló


Hatásfok a Wikipédia szerint:
a rendelkezésre álló energia felhasználásának mértéke. A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, hangként vagy egyéb formában a környezetbe távozik):

Ez „kandalló nyelvre” fordítva: A hatásfok megmutatja, hogy a kandallóbetétben elégetett fa hány százaléka volt hasznos számunkra. Minél magasabb a hatásfok, annál kisebb a fafogyasztás.

Egy jó kandallóbetét több mint 50 %-kal csökkentheti a fafogyasztást egy átlagos kandallóbetéthez képest. A jól működő fafűtéshez, a tiszta égéshez szükséges megfelelő huzat elérése miatt, sajnos nem érhetjük el a száz százalékot. 


  • Rendszeresen félreértelmezik a folyamatos égés/folytonégés fogalmát

Bármilyen „egyszerű” kandallóbetétre rámondják, hogy „folytonégő”, vagyis tudja a „folyamatos égés” normát.

"Az NFD 35.376 szabvány szerint a folyamatos égésűnek igazolt készülék olyan parázságyat képes fenntartani, amely elegendő a tűz felélesztéséhez 10 órai működés múltán is, anélkül, hogy újragyújtanánk. Egy ilyen készülék tehát lehetővé teszi, hogy elkerüljük a rendszeres újragyújtás fáradságos munkáját. S emellett rendelkeznie kell, egy működés közben is hozzáférhető hamuzóval.”

A SUPRA TEMPORIS kandallóbetétei nagyméretű, működés közben is hozzáférhető hamugyűjtővel készülnek, ami a nagyban megkönnyíti a karbantartást.

Könnyen utána járhatunk, mely információ a helyén való, ha utánanézünk az adott készüléknek. Az internet korában ez nem lehet probléma. Keressük a tűztér gyártójának a honlapján a kérdéses tűzteret, mit ír a gyártó. Persze, ha egyáltalán van ilyen.
http://www.supra.fr/en/products/Fireboxes-inserts/temporis-2-d-111863.html 

A két vagy három oldalon üveges kandallóbetét, egyrétegű üveggel soha nem folytonégő, vagyis nem tudja a „folyamatos égés” normáját.

  • Az égéshez elegendő a lakótér levegője.

Itt csak az a kérdés, hogy meddig. Jól szigetelt háznál nem órákról, hanem percekről beszélhetünk.
Itt ajánlom Kovács István, tapasztalt kollegánk rövid meséjét minden kandalló- és leendő kandalló-tulajdonosok figyelmébe:

Egy kis mese. Felnőtteknek

„A lakásban együtt élnek levegő felhasználók.
Ilyenek pl.: a kandalló, a fogyasztó, a cicus, a kutyus.
A légellátás hiánya végett elfogy a levegő.
Kialszik a kandalló, a fogyasztó, a cicus, a kutyus.
Ezt a tragédiát felfedezik, kiszellőztetnek, és intézkednek.
Az intézkedések sora után „újraindítani” kizárólag a kandallót lehet!
A fogyasztót, a cicust, a kutyust többé NEM!!!”

  • Zárt kandallóbetét, mégsem zárt.

Nem a kandallóajtó teszi zárttá a kandallóbetétet. A zárt rendszerű kandallóbetét tűzterébe belépő levegő csakis a kültérből érkezhet, a rostélyhoz és a „tiszta üveg rendszerhez” egyaránt.
Ha az üveghez a lakótérből érkezik a levegő, akkor a kandallóbetét nem zárt égésterű, mert kapcsolata van a lakótér légterével.

Külső levegő csaklakozást ugyan lehet utólagosan is barkácsolni egy kandallóbetéthez, de attól nem lesz zárt. Ugyanis a tiszta üveg rendszerhez érkező levegő akkor is a lakótér légteréből érkezik a tűztérbe.    

A légtömörség fontos követelmény az energiatakarékos építészetnél, de ezekben a házakban utánpótlás hiányában, az égés során gyorsan elfogy a levegő. Így, ha nem zárt rendszerű a kandallóbetét, nem lesz tökéletes az égés. Vagyis csak pislákol benne a tűz, sőt el is alhat, egy idő után pedig visszaáramolhat az égéstermék a lakásba. Büdös lesz, és ez még csak a kisebbik baj.

Télen a fűtési szezonban nem szívesen szellőztetünk feleslegesen, márpedig az égéshez oxigén/levegő szükséges.

  • Pillangószelep nélkül nem jól szabályozható a kandalló.

Ilyet csak az állíthat, aki még nem látott TEMPORIS kandallóbetétet működés közben!
Nézz meg egy TEMPORIS tűzteret működés közben!
A következő két mondat, idézet egy „szakértőtől”: (nem helytálló)
„Kell a pillangó szelep. Ha lehagyta a gyártó azért hagyta le, mert hobbi célra szánta a tűzteret. Ha Ön rendszeresen akar fűteni vele, és spórolni is akar a fával, akkor tegyen pillangó szelepet.”
TEMPORIS kandallóbetétekben nincs beépített pillangószelep és teljesen felesleges annak utólagos beépítése is, ugyanis a TEMPORIS tűztér 100%-ban légmentesen zárt, és a huzat mértéke a tűztér baloldalán alul lévő két huzatszabályozó kar segítségével közvetlenül kézzel tökéletesen szabályozható. Olyannyira, hogy el is altatható vele a tűz. – Akkor meg minek is a pillangószelep?

  • Nagy kéményre bármilyen kandallót rá lehet kötni, jól fog működni. Sajnos ez sem igaz!

A kémény belső átmérőjének igazodnia kell kandallóbetét bekötőcsonkjához.
Ha nagyobb a kémény átmérője, mint a rákötött kandalló bekötőcsonkja, akkor a kéménybe érkező égéstermék áramlási sebessége lelassul, mivel annak hőmérséklete a szükségesnél gyorsabban csökken.
Következmények: kondenzáció, kátrányképződés, büdös a szobában.

 

A fent leírtak újabb kérdéseket inspirálhatnak benned. Ne habozz! Tedd fel!

Téged már megvezettek, történt már veled hasonló?
Kérjük írd meg, hogy mások is okulhassanak belőle.

A fenti kulcsszó mezőbe írja be a keresni kívánt kifejezést. A találatokat a termékek (kandallók, kályhák, stb.) és a kiegészítő webáruházas termékekből (fatartók, szellözőrácsok, stb.) adja vissza a rendszer.

Minden kosárinfó megtekintése >
regisztrálás elfelejtette a jelszavát?

Kandallóvásárlás előtt áll?

Igényes és értékes terméket keres?
Rengeteg kérdés merült fel Önben ezzel kapcsolatban?
Kérjen időpontot egy személyes, díjmentes konzultációra!

 

5% kedvezmény?

Nem kérünk sokat érte!

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, akkor a webáruházunkban a következő vásárlás alkalmából 5% kedvezményt adunk! Részletek a feliratkozás után.

Szabó kandalló